Artikel ur "Aktuella Byggen"

Månadens bygge

Friskt företag med bra arbetsmiljö

Efter att de två läkemedelsföretagen Ciba-Geigy och Sandoz gått samman och bildat Novartis Sverige AB var den första uppgiften att bestämma i vilka lokaler de skulle etablera sig. Bland förslagen fanns idé om att man skulle renovera och bygga till Sandoz byggnad i Täby.

Ganska snart ledde diskussionerna dock fram till att man ville ha en helt ny byggnad där båda företagskulturerna skulle integreras till en enda. Ett förslag som kom att ställa hårda krav på arkitekten. På grund av sitt goda rykte anlitades Arkoteks Arkitekter AB för att rita upp den gamla byggnaden. Gunnar Anjou blev den som tillsammans med Lissie Rossing fick huvudansvaret för den nya arkitekturen.
  • När man ritar ett hus måste man först ta reda på vad beställaren är ute efter. Ofta finns ett program men ibland kan kraven vara oklara. Därför började vi med att ställa frågor som till exempel; vad ska byggnaden användas till? Vad vill ni uppnå? Vad ska skilja den nya byggnaden från den gamla? Först när den bilden är klar kan man sätta igång och börja skissa, förklarar Gunnar Anjou.

Det första idéarbetet började redan 1996. Byggnaden projekterades under 1997, första spadtaget togs i slutet av 1997 och början av 1999 stod byggnaden klar. Ganska snart stod det klart för de båda arkitekterna att huvudmålet för beställaren AP Fastigheter AB var en byggnad där två företag skulle integreras i största möjliga mån. Dessutom skulle det mesta arbetet i de nya lokalerna bestå av representation och administration. Därför satsade man på en byggnad med stor öppenhet där alla anställda lätt skulle kunna få kontakt med varandra. Bland annat för att motverka att det bildades två läger med anställda från vardera företag. Ett annat önskemål var att huset skulle vara så energisnålt som möjligt. Dessutom ville man att huset skulle se modernt och representativ ut.

Ljus och klimat styrde arkitekturen

Efter en titt på det färdiga resultatet syns det att arkitekterna och andra inblandade i Novartisbyggnaden i Täby lyckats med att tillgodose de krav och önskemål som funnits. Bland annat har man använt sig av ett koncept som bygger på en fasadorientering utifrån givna ljus-, klimat- och energiförhållande. Med hänsyn till den yttre miljön har man skapat en byggnad som utåt sett är iögonfallande på ett enkelt och stilrent sätt. Och en inre miljö som är behaglig att vistas i med stora och ljusa ytor.

Fasaden består till största delen av ljusgul puts utom en del i södergående riktning där man valt en glasad vägg som vetter mot den privata trädgården.

  • det glasade fasaden släpper in ljus från söder utan att påverka arbetsplatserna som vi lagt i de norra delarna av byggnaden. Kontorsdelen få in sitt ljus från norr som inte känns lika störande, säger Gunnar Anjou.

På den glasade fasaden har man också använt solskyddsglas och monterat utanpåliggande solskärmar för att förhindra besvärande värmeinstrålning.


Enkla, tunga och inhemska material

Mitt i byggnaden hittar man de naturliga mötesplatserna – restaurangen, cafeterian och biblioteket. Med det centrala "inomhustorget" kommer de fyra planen med de öppna kontoren i kontakt med varandra. Där är golven belagda med natursten i övrigt har man använt sig av keramik, trä, linolium samt gummimattor. I övrigt har man under bygget gång fortsättningsvis valt att använda sig av enkla tunga naturmaterial som i huvudsak är producerat i Sverige.

I huset arbetar cirka 120 anställda, dessutom tillkommer ett varje dag ett flertal besökare. En av de anställde beskriver den nya arbetsmiljön som "ljus, luftig och underbar att jobba i", andra tycker att öppenheten är påfrestande och att de önskat sig utrymme som är mer privat. I det stora hela får dock Novartis byggnad i Täby positiva reaktioner och har bl.a. tilldelats miljö- och arkitekturpriset av Täby kommun p.g.a. de enkla men mycket effektiva energilösningarna.

 

Viktigt med god lufthygien

Ovanifrån ser huset ut som en kraftig pil med spetsen riktad mot nordväst. Något som enligt Gunnar Anjou var lite av en slump som mest bestämdes av tomtgränserna. Själva pilskaftet består av en kraftig mur som löper genom hela byggnaden. Den har också en viktig funktion som ger den stora öppna byggnaden en tröghet vad gäller värmeöverföringen. Den håller alltså värme och kyla under en längre tid, dessutom skiljer den den privata trädgårdsdelen från den allmänna där parkeringen och entrén ligger.

I den sydvästliga änden av muren finns tilluftstorn från vilket man tar in friskluft. Ventilationen består av styrt självdrag vilket ger en lugnare ventilation med mindre buller och drag än den konventionella mekaniska frånluftsventilationen. Stor vikt har lagts på en god lufthygien med allt vad det innebär – rätt inställd temperatur, luftfuktighet och så vidare.


Marken ger värme och kyla

I dimensioneringen av inomhusklimatet har man tagit hänsyn till byggnadens tunga stomme som består av betong och stål och som bevarar värmetillskottet från dagen och kyla från natten. Dessutom nyttjas marken både för att kyla tilluften sommartid och att värma den vintertid. Jord har som bekant högre tröghet än luft, dvs att jorden värms upp respektive kyls av under betydligt längre tid än luften.

  • som VVS installatörer har Energo VVS Design AB anlitats. Därifrån har vi haft mycket nära samarbete med Niklas Andersson som fungerat utomordentligt bra. En stor del av de energieffektiva och enkla lösningarna kommer från honom, upplyser Gunnar Anjou.

Han är också mycket nöjd med att de lyckats så bra med få en så energisnål byggnad som möjligt och påpekar att det t.o.m. går åt mindre energi än som beräknats.

Någon speciell inspiration från någon annan arkitekt säger sig Gunnar Anjou inte ha haft. Istället är det med en kombination av egen kunskap och ett gott samarbete med bland annat beställaren som lett till byggnadens utformning.